( تحصیلات : لیسانس ، 43 ساله )

با سلام و خسته نباشید حضور مشاورین گرامی. بنده صاحب پسر بچه ای5/5 هستم که در کلاس پیش دبستانی درس میخواند.
پسرم اصلا اهل تنش و دعوا و درگیری با سایر بچه ها نیست و سر کلاس بسیار منظبت و آرام هست. مشکل ما اضطراب و ترس پسرم از درگیری با سایر بچه ها میباشد. مثلا سر مسائل خیلی جزئی که اصلا گناهی هم نداره اگه همکلاسیش تهدید بکنه که به مادرم یا به آقای ناظم میگم یا برادرش رو که کلاس بالاتر هست میاره تا دعواش بکنه دچار اضطراب میشه و از وقتی میاد خونه تا موقع خواب چندین و چند مرتبه تکرار میکنه که من فردا چیکار کنم؟ و هر بار باید قانعش کنم که تو حرف بدی نزدی و به هر کی بگه حق و به تو میدن و مامان و برادرش حق ندارن دعوات بکنن. و چندین مورد شبیه اینکه باعث میشه دچار استرس بشه. لازم به ذکر هست که فرزندم تک فرزنده و با همسالانش اصلا به طور فیزیکی درگیر نمیشه. خیلی ممنون از زحماتتون


مشاور (احسان فدایی)

پاسخ
با سلام و احترام خدمت شما والد محترم
فرزند شما در سنی قرار دارد که هنوز به قواعد و رفتار با مدرسه و دوستان آشنایی کاملی ندارد و برای همین است که دچار استرس می شود و سریع می ترسد. دوستان او هم از این حالت سادگی و ترس او سوء استفاده کرده  و او را بیشتر می ترسانند. جای نگرانی نیست؛ زیرا فرزند شما با گذر زمان این موضوع را درک می کند که همه این تهدیدها بی پایه و بی اساس است ولی این نیاز به زمان و رفتن به مقاطع بالاتر دارد. اکنون هر قدر هم شما برای او توضیح دهید و قصد اقناع داشته باشید بی ثمر است و او نخواهد پذیرفت. ضمن اینکه نباید طوری با او برخورد کنید که همیشه تکیه گاهش شما باشید و خودش توان دفاع نداشته باشد؛ بلکه سعی کنید در این مواقع با او بیشتر همدلی کنید و بر غیر واقعی بودن این تهدیدها تأکید کنید. وقتی مدتی گذشت و دید اتفاقی نیفتاد خودش کم کم متوجه منظور ما و شما می شود.
به صورت کلی هنگام دعوای کودکان بر سر هر چیزی بهتر است تا حد امکان چیزی نگویید و بگذارید خودشان مشکل‌شان را حل کنند مگر این که یکی از بچه‌ها بخواهد به دیگری زور بگوید.
البته شما می توانید به عنوان والدین کودک در مراحل رشد فرزندتان مفاهیم خوب را به او آموزش دهید؛ مفاهیمی همچون مشارکت، سخاوت، بخشش، انسان‌دوستى، هدیه دادن، قرض دادن و... از جمله اموری است که باید به کودک‌تان یاد دهید تا او به جای درگیری و دعوا با کودکان دیگر از این گونه امور استفاده کند و با آنها دوستی و مشارکت نماید و در کنار آن از حق و حقوق خود دفاع نماید.
راهکارها:
1.نقش همسالان را در موقعیت های مختلف بازی کنید و از کودک بخواهید که حادثه ایجاد کند. به او نشان دهید که چطور شما از دعوا جلوگیری می کنید. سپس نقش ها را عوض کنید و بگذارید کودک نقش حلال خونسرد را بازی کند.
2. رفتار آرام را به کودک آموزش دهید. زمانی که بحث و مشاجره شروع می شود، به هر دو طرف دعوا بگوئید ارام یک قدم به عقب بردارند و یک نفس عمیق بکشند. از کودک بخواهید که با صدای آهسته و بدون دادن القاب به دیگران، علت دعوا را تعریف کند. سپس از هر دو طرف دعوا بخواهید راه حلی پیشنهاد بدهند.
3. زمانی که کودک مهارت های جدیدی را برای حل و رفع اختلاف به کار می گیرد و یا از تن دادن به یک دعوا خودداری می کند، او را تشویق کنید
4. برای اینکه در تربیت فرزند خود موفق باشید لازم است ویژگی های روانی کودک را به طور کامل شناسایی کنید. مطالعه کتاب هایی که در زمینه روان شناسی رشد نگاشته شده است در این مورد بسیار مفید است.
5. تک فرزندی در این خصوص تأثیر دارد زیرا اگر همبازی داشت بهتر توان دفاع را یاد می گرفت. پس در این موضوع نیز تأمل نمایید.
موفق باشید.